Fordeler og ulemper med forbrukslån

Hvordan du vil oppleve et forbrukslån, som du sikter deg inn på her på nett, vil variere etter hvem du låner fra og andre aspekter, som renter og andre utgifter. Men i det store og hele, vil du møte på disse fordelene og ulempene.

Fordeler med forbrukslån på nett

Det er ingen tvil, om at det er veldig komfortabelt å sitte bak en datamaskin, eller bruke telefonen, til å låne. Alt du trenger er Bank ID og evt. sende inn lønnsslipper og annen informasjon elektronisk I prinsippet behøver du ikke gå ut av huset engang, gjennom hele prosessen. Og det er nesten hva vi også forventer i den nye digitaliserte verdenen vi befinner oss, i dag. Ja, det er nesten skremmende enkelt å søke lån. Vi vil driste oss til å kalle dette en fordel, selv om det naturlig nok også gir rom for å ta opp lån uten å tenke seg om.

De fleste utlånere vil gi deg muligheten til å kalkulere hvor mye et evt. lån vil koste deg, gjennom en såkalt lånekalkulator. Mange banker gir deg et estimater ved høyeste og laveste rente. På denne måten kan du enkelt se kostnader, uten at du behøver å forplikte deg noe videre. Velger du å søke på et forbrukslån, så vil du selvfølgelig gå gjennom en kredittsjekk og en overordnet vurdering, som ved alle typer lån.

Sammenligner du forbrukslån på nett, er det forholdsvis lett å se hva du kan forvente av kostnader. Dette er i forhold til hvis du skulle hente inn denne informasjonen på egenhånd. Finansportalen, som er drevet av forbrukerombudet, har en dedikert nettside for forbrukslån. Den er ikke så oversiktlig, men samme data brukes av mange andre sammenligningstjenester og gir deg et bedre overblikk over hvilke priser som er på markedet.

Bruker du en finansagent, kan du ta dette et ekstra steg videre, fordi du kan få tilbud fra flere banker samtidig. Her er det også smart å sammenligne faktisk, fordi det er ulikt hvor mange banker finansagenten samarbeider med. Det er ikke dermed sagt, at andre finansagenter er dårligere, men det kan lønne seg å sende ut en evt. lånesøknad til så mange som mulig – når du først er i gang.

Ulemper med forbrukslån på nett

Ja, det er flere ulemper med forbrukslån. Spesielt den høye renten er noe du skal merke deg. For noen har ikke dette så mye å si, spesielt hvis de har en kort nedbetalingstid. Løper et større lån over flere år, kan få prosentpoeng bety flere tusen kroner i forskjell.

Mange går i luksusfella og klarer ikke å betjene lånet. Da vil et forbrukslån nesten alltid stå som den største utgiften, når vi ser på rentene, sammen med kredittkort og andre usikrede lån, i forhold til f.eks. boliglån. Dette kan ha store konsekvenser for enkeltmennesket. Derfor, ha styr på økonomien og ikke låne mer penger enn du har råd til. Dessverre er det noen som låner penger uten å ta høyde for at de mister jobben osv., noe som er sterkt å anbefale.

Selv om det går an å få forbrukslån helt ned til 1000 kroner, er det sjeldent bankene opererer med så små beløper. Dette kan medføre at noen låner mer penger enn de hadde tenkt til i utgangspunktet. Kommer du i en slik situasjon, er det kanskje mer fornuftig å se på andre alternativer først.

Du tenker kanskje at det er forbrukslånsbankene som er de dyreste? Det er ikke nødvendigvis tilfellet. De ordinære bankene er ofte dyrere enn de rene kredittbankene. Dette gjelder også kredittkort. Så ha et kritisk blikk på alle du vurderer å låne fra. Når det er sagt, er det noen aktører på markedet som tilbyr såkalt kassekreditt. Dette er ikke et forbrukslån i den forstand, at du får utbetalt et lån og har en fast nedbetalingsplan. Derfor, vil ikke de reelle kostnadene gjenspeiles like godt, som om du hadde et forbrukslån. Kassekreditten er nemlig et lån du kan ta igjen og igjen.

Hvor mye vil et forbrukslån koste?

Som med mange andre typer kreditt, vil renten på et forbrukslån gjenspeile din økonomiske situasjon ellers. Vurderes du til en høy risiko for å misligholde lånet, vil du få en høyere rente. Har du en solid økonomi og gjerne bolig i tillegg, vil renten gjenre bli lavere. Men dette er umulig å si, fordi banken er den som tar vurderingen.

Det er flere andre faktorer som spiller inn, som hvor lang nedbetalingstid du har, termingebyrer, opprettelsesgebyr, papirgebyr osv.