Bitcoin

Bitcoin er en kryptovaluta, som har eksistert siden 2009. Bitcoins blir laget når brukere løser matematiske problemer, i fellesskap (pools) eller på egen hånd, ved å bruke datakraft. Bitcoins så dagens lys i 2009 og har nå blitt verdensomspennende med en egen mynt, minibanker og en stor masse av brukere. I dag kan du enkelt kjøpe bitcoin på et uttall av amrkeder, og detter e nok dem mest utbredte og aksepterte kryptovalutaen – inntil videre. Endringer skjer raskt i kryptoverden, men vi kan nok forvente, at Bitcoin holder mål i lange tider fremover.

Bitcoins historie

Bitcoin er den første digitale valutaen, som fikk fotfeste, og den har hatt en eksplosiv vekst siden oppstarten i 2009. Den ble startet av Satoshi Nakamoto, som fremdeles ingen vet hvem er og kan være en eller flere personer. Bitcoin er ulikt tradisjonelt bankvesen, fordi det er ingen nasjonalbank, stat eller autoriteter som regulerer, overvåker og styrer den. Det er en brukerstyrt valuta på mange måter.

Bitcoin i Norge

I Norge blir Bitcoin akseptert av en nettbutikk for første gang i 2013. Det er merverdiavgift på transaksjoner med Bitcoins, men i det store og hele har digitale valutaer blitt tatt imot med åpne armer, av befolkning og myndigheter.

Norge har også Bitcoin Minibank, og det blir flere og flere av dem. Du finner ikke en slik minibank langs gatebildet, men de står gjerne i et kontorlandskap. På verdensbasis er det minst 5.000 slike minibanker, noe som sier sitt om hvor utbredt Bitcoin er.

Bitcoins fremtid

Med Bitcoins betaler du typisk med bankoverføring, mobilbetaling, Visa eller MasterCard. Det er også, som tidligere nevnt, Minibanker for Bitcoin, som gjør det mulig å veksle Bitcoins inn i lokal valuta eller omvendt. Flere store internasjonale selskaper aksepterer Bitcoins også.

Bitcoins vil maksimalt ha 21 millioner mynter i eksistens. Det er store diskusjoner om Bitcoins vil ha en fremtid. Hvor noen mener kryptovaluta vil være mer stabile enn tradisjonelle valutaer, med en sentralbank, fordi sentralbanker kan devaluere en valuta. Dette skjer på et markedsbasert behov med Bitcoins. Digitale valutaer er volatile og kan øke betraktelig i verdi på kort tid, men det kan også gå andre veien. Kritikere mener Bitcoins er en svindeloperasjon.

Det har kommet flere kryptovalutaer på markedet, men det har vært en variert suksess. Den japanske staten har laget sin egen digitale valuta J-Coin, som er helt og holdent knyttet opp mot verdien til japanske Yen. Andre stater har varslet det samme.

Teknologien bak Bitcoin

Myntene lages av datamaskiner, som løser et sett av komplekse matematikkproblemer. For å handle med Bitcoins kan brukere kjøpe og selge på designerte markeder.

Bitcoins eksisterer ikke fysisk, men blir oppbevart i digitale lommebøker, som også kan ta seg av transaksjoner.  Lommeboken kan ligge lagret i skyen eller på datamaskin, og kan også bli linket til bankkontoer. Alle transaksjoner ligger åpent ute, anonymt, slik at andre bruerke kan verifisere alle transaksjoner.

Handle Bitcoin

På ulike markedsplasser er det mulig å handle Bitcoins. Det er mulig å handle i små fraksjoner i stedet for en hel mynt. Det kan være transaksjonsgebyrer når du skal kjøpe bitvcoin, men også når de skal benyttes til å handle med.

Bitcoins er veldig volatil og ingen kan forutse fremtiden til denne kryptovalutaen eller andre kryptovalutaer. Derfor, er det viktig å aldri handle for mer Bitcoins enn du har råd til å tape.