Kredittkort – et fleksibelt lån

Kredittkort er en av de mest populære låneformene i Norge i dag. Årsaken til dette kan være mangt, men det er nok en betydelig andel, som velger kredittkort, fordi dette er en type kreditt som er lett tilgjengelig, når du har behov for den og som kan gi den del fordeler, i form av ulike rabatter og forsikringer.

Det er en del kredittkort på markedet, og det skilles mellom kredittkort fra ordinære banker og rene kredittkortselskaper. Sistnevnte har kredittkort som spesialitet og gir ofte bedre fordeler enn du får sammen med kredittkort fra ordinære banker. Med vår sammenligningstjeneste, kan du sammenligne ulike kredittkort som er på markedet. Selv om vi prøver å dekke over de fleste, kan vi ikke si vi har dekket over hele markedet. Vet du om et kredittkort som ikke er listet opp her, er du velkommen til å kontakte oss, så vil vi vurdere å legge det inn i sammenligningen vår.

Fordeler med kredittkort

Kredittkort har mange fordeler, hvor den klart største, er den lette tilgjengeligheten til kreditt. I tillegg er det andre fordeler ved bruk av kortet, som bonuspoeng til reiser, rabatter ved kjøp av matvarer, drivstoff og andre forbruksvarer. Her kan det inkluderes cash-back, cashpoints, rabattavtaler og mye mer. Oven i alle disse fordelene, er det ulike forsikringer innbakt i kortet, som gir deg reiseforsikring, kjøpsforsikring, egenandelsforsikring ved leie av bil m.m.

Har du ett eller flere kredittkort liggende, er det en stor fordel i å kunne bruke kortet etter behov, og bruke det kortet som gir best fordeler til det aktuelle kjøpet. Det er også flere som tilbyr rentefrie perioder, som gjelder x antall dager fra kjøpstidspunktet, som typisk er 45-50 dager. Den rentefrie perioden, kan være en stor fordel for de som er flinke til å betale tilbake igjen kreditten før denne perioden løper ut.

Kredittkort kan også være et godt alternativ, til forbrukslån, fordi du har ubenyttet kreditt tilgjengelig og betaler kun for den kreditten du benytter til enhver tid. Er du flink til å betale tilbake igjen raskt, er ikke kostnadene de helt store. La oss ta et gitt eksempel hvor du tar i bruk 15.000 i kreditt på kredittkortet, med 23,1% i rente, hvor du utsetter betalingen over ett år. Da vil de totale kostnadene være ca 1700 kroner. For noen kan dette være et godt bytte handel, for å ha en kredittreserve og muligheten til å betale inn igjen mer, når de har litt mer spillerom i økonomien.

Ulemper med kredittkort

Det er selvfølgelig ulemper med kredittkort, som med annen type kreditt, og er noe du skal være særlig oppmerksom på, før du skriver under på noe som helst. Noen går dessverre inn i en ond spiral og låner mer for å betale tilbake på annet lån. Derfor, vil vi kun anbefale deg å ta opp et kredittkort, om du har et sunt forhold til lånte penger og er innforstått med at pengene skal betales tilbake igjen.

For å unngå overraskelser, er det lurt å sette seg inn i betingelsene for de ulike kredittkortene, og sammenligne kredittkort, så du får det kortet som gir deg best betingelser og lavest mulig rente.

Kredittkort vil for de aller fleste gi en trygghet i hverdagen, fordi det alltid er en kredittreserve klar. Bruk derfor kredittkortet gjennomtenkt og betl ut benyttet kreditt så hurtig som det lar seg gjøre. Så slipper du for hopevis av ubetalte regninger i posten og en gjeldsbyrde, som alle typer lån kan bli, for noen.

Krav til kredittkort

Det er noen enkelte krav til kredittkort, som du vil se hos alle kredittkortselskapene, men det kan være enkelte variasjoner. De typiske kravene knytter seg til alder, inntekt og betalingshistorikk. Utover disse, er kravene noe annerledes enn du ser ved f.eks. forbrukslån, noe som skyldes, at kreditten kun er tilgjengelig, og ikke er en utbetalt sum. Du vil ofte oppleve, at kredittkortselskapene gir deg et mindre beløp i kreditt, fra start, før du etter hvert kan øke kreditten på kortet, når du har etablert et godt kundeforhold.

Inntekt/fast inntekt

Når du skal søke om kredittkort, er det så godt som alltid et krav om inntekt. Hvor høy inntekt du skal ha varierer, men ligger gjerne mellom 120.000-230-000. Noen har ikke et minimumskrav om inntekt oppgitt, men vil foreta en helhetsvurdering av deg. Så om du er student, eller av annen årsak ikke har høy inntekt, er det fortsatt mulig å få kredittkort, så lenge du har en sunn økonomi.

Alder

Minstekravet for å oppta gjeld/kreditt, i det hele tatt, i Norge, er 18 år, som er myndighetsalder. Dette er for ordens skyld et lovkrav. De ulike kredittkortselskapene opererer med ulike minstekrav til alder, og ligger mellom 18-23 år. I motsatt ende er det nesten aldri krav tikl høyeste alder – den er i så fall, et eller annet sted, symbolsk angitt som 99 år. Merk, at alderen kan ha noe å si, om du skal benytte deg av forsikringen i kredittkortet.

Betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er noe du får i forbindelse med uoppgjorte pengekrav. Betalingsanmerkningen vil registreres i et register, som er søkbart av kredittopplysningsbyråer. Og som i tur vil innebære avslag på en eventuell kredittkortsøknad.

Er du i en situasjon hvor du har en betalingsanmerkning, er det tilrådelig å ordne opp i de kravene som er underliggende for betalingsanmerkningen. I hovedregel vil du ikke få lån uten sikkerhet om du har en betalingsanmerkning. Dette skyldes flere faktorer, som høy risiko og gjerne høy gjeldsbyrde.

Alle utlånsbankene har som absolutt krav, at du ikke skal ha betalingsanmerkning. Det finnes unntak, men da skal du ha eiendom som sikkerhet, og da kan vi ikke snakke om forbrukslån uten sikkerhet, men heller forbrukslån med sikkerhet. Dette er et alternativ som noen kan benytte til eksempelvis å refinansiere en lav/høy gjeldsbyrde

Statsborgerskap

Noen kredittkortselskaper krever at du har norsk statsborgerskap. Har du derimot bodd i Norge over en lengre periode (i hvert fall ett skatteår) og skatter til Norge, samt., at du har norsk personnummer, er det fortsatt muligheter. For det første, er det noen kredittkortselskaper som ikke har norsk statsborgerskap som krav, og for det andre kan du alltid kontakte banken det gjelder, for å høre om din situasjon er noe d vil kikke nærmere på.

Gjeld

Hvor mye gjeld du har, vil alltid ha en innvirkning på en eventuell lånesøknad. Den generelle regelen, er at du ikke kan låne mer enn 5 ganger inntekt i samlet gjeldsbelastning, og usikrede lån, som eksempelvis forbrukslån, skal nedbetales over maksimalt 5 år. Kredittkort kommer i en litt annen kategori, da dette er en løpende kreditt, som nedbetales løpende, samtidig som den bliver tilgjengelig igjen. Derfor, vil ikke kredittkort falle under disse reglene nødvendigvis. Men, bankene har plikt, og tilgang til, gjeldsregisteret, hvor all usikret gjeld står oppført. Derfor, vil en høy gjeldsgrad telle negativt på en eventuell kredittkort-søknad, mens det andre veien vil telle positivt om du ikke har noe gjeld i det hele tatt.

Hva skal du se etter?

Når du sammenligner kredittkort, er det en del ting du bør ta i betraktning. Følgende punkter har alt å si for hvor hva du forplikter deg til å betale, hvor lenge, og hvem du skylder penger:

Renter

Det skilles mellom nominell rente og effektiv rente. Den nominelle renten, er rentesatsen som skal betales av benyttet kreditt. Effektiv rente, er hva du faktisk skal betle med alle andre kostnader inkludert, som renter, gebyrer osv. Den effektive renten er viktig for deg, fordi denne gir en pekepinn på hvor mye du skal betale for ¨benytte deg av kreditten i kredittkortet.

Faktisk, er kredittkort fra ordinære banker, ofte dyrere enn kredittkort fra rene kredittkortselskaper. I hvert fall hvis vi ser på den effektive renten.

Gebyrer ved bruk av kortet

Varekjøp i Norge og utlandet er, som regel, uten ekstra kostnader. Skal du derimot ta ut penger i minibank, så koster det fote et høyere gebyr dfor dette, som gjerne er 40 kroner, pluss eventuelt valutapåslag, om du tar ut penger i utlandet.

Årsavgift

De fleste kredittkort er uten årsgebyr. Det er kun gjennom ordinære banker dette er vanlig. Dette betyr, at det ikke koster deg noe å ha kortet tilgjengelig. Det er enkelte selskaper, som vil belaste deg om du ikke benytter kortet innenfor en angitt tidsperiode, som typisk er ett år.

Rentefrie perioder

Heldigvis, for forbrukeren, er det mange kredittkort som gir rentefrie perioder. Dette er et viktig punkt, fordi du slipper å betale renter for å låne penger. Veldig mange vil tenke at dette er en god fordel. Den rentefrie periode betinger selvfølgelig, at du betaler tilbake benyttet kreditt innenfor perioden. En rentefri periode er typisk 40-60 dager.

Fordelsprogrammer

Mange av dagens kredittkort tilbyr kundene sine ulike fordelsprogrammer. Dette er for å skille seg fra konkurrentene og på den måte tiltrekke seg flere kunder. Eksempler på dette, er rabatter, cashback og bonuspoeng.

Det kan være mye penger å spare på disse fordelsprogrammene, men det er avhengig av at du velger de riktige fordelen for deg og ditt forbruksmønster. Du burde ikke velge deg et kredittkort som gir supergode rabatter på drivstoff hvis du ikke kjører bil.

For at du skal spare penger på fordelene må du bruke rabattene når du skal handle noe, og ikke handle noe fordi du har rabatter!

Hvem er dere?

Finansagenten er en sammenligningstjeneste, som tar sikte på å gi deg muligheten til å sammenligne de fleste kredittkort på markedet, eller i det minste et overordnet utvalg. Vi vil bli veldig glade, om du klarer å spare noen penger på vår tjeneste. Du kan se på Lån Penger som en forbrukerportal hvor du kan sammenligne et av markedet. Gjennom å sammenligne kredittkort på vår nettside, kan du spare penger, som du kanskje ellers ikke ville ha muligheten til.

Når det er nevnt, så skal også understrekes, at vi tjener penger på om du låner gjennom en av våre samarbeidspartnere. Men det er vi nødt til for å kunne finansiere videre opprettholdelse av vår tjeneste. Utover det, så er vi helt uavhengige og våre meninger står vi selv for.

Hva med min personlige informasjon?

Vi samler ikke personlig informasjon om deg. Det eneste vi får av informasjon ved at du befinner deg på denne siden, er universelle opplysninger, som hvilket operativsystem du bruker, nettleser, kjønn, og hvilken by du befinner deg i. Dette er universelle parametere som vi samler inn gjennom Google Analytics, og våre samarbeidspartnere.

Vi samler ikke inn personlige opplysninger som personnummer, navn osv., om du ikke eksplisitt har godkjent det. Når du låner penger gjennom en av våre samarbeidspartnere vil du nødvendigvis dele personlig informasjon, Dette er noe du vil dele med utlåner, som krever elektronisk identifikasjon, og ikke noe som deles med oss.