Avslag på lånesøknaden – hva nå?

Får du avslag på søknad om lån, så kan det være flere årsaker til det. Selv om du får avslag et sted vil det ikke bety, at du får avslag et annet sted. Har du økonomien til det, er det ikke nødvendigvis sånn at alt håp er ute. Før du går videre med å sende ut flere søknader, er det lurt å sette seg og lage et budsjett (om du ikke har gjort det allerede). Har du gjeld, og kanskje flere steder, kan du logge inn på gjeldsregisteret, for å få det totale overblikket over usikret gjeld. Har du søkt om et større lån enn du har økonomi til å betjene, er det en mulighet å sette ned beløpet på neste søknad, om nødvendig.

Du skal gjerne ha fått et anpartsbrev angående en kredittvurdering, som et kredittopplysningsbyrå har foretatt på vegen av banken. Her kan du se hvilken score du fikk, og kanskje banken har gitt deg en begrunnelse også. Uansett hva som er årsaken, til at du fikk avslag på lånesøknaden, så er det noen grep du kan gjøre for å øke sjansene dine ved en eventuell ny lånesøknad.

Grep du kan gjøre

Har du fått avslag på søknaden, er det flere grep du kan gjøre. Først og fremst, for å få orden på økonomien. Sekundært, for å øke sjansen for en godkjent lånesøknad, neste gang. Identifiser årsaken til, at du fikk avslag, fordi dette skyldes antageligvis:

De ovenstående årsakene er de mest vanlige til avslag på en lånesøknad. Utover dette, kan f.eks. betalingshistorikk (om du har vært tidligere kunde) være en årsak. Er du utenlands statsborger, og har ikke bodd i Norge i 3 år eller mer, så er dette også en mulig årsak. Du kan kontakte banken for å spørre om en årsak, men det er ikke sikkert de vil svare deg på det, og banken er heller ikke forpliktet til å svare deg. Men om de gir deg et svar, så vet du i hvert fall hvor du skal begynne.

Budsjett og gjeld

Sett opp et budsjett. Dette er for å få full oversikt over hvilke inntekter og utgifter du har. Det som er til overs, er rådighetsbeløpet, som du har til å betale en ekstrautgift. Et forbrukslån eller kredittkort er en utgift du skal leve med over flere år, noe som spesielt gjelder forbrukslån. Derfor, er det viktig du selv vet, det er noe du har økonomisk kapasitet til. Hvis du selv kan se, at det ikke er nok penger, så vet i hvert fall kredittselskapet det samme.

Deretter, se hvilke muligheter du har til å umiddelbart påvirke budsjettet. Er det f.eks. noen utgifter du kan kutte ned på, eller har du eiendeler å selge, for å bli kvitt gjeld osv. Du kan også prøve å påvirke inntekten på en eller annen måte, ved å jobbe flere timer, noe som kan være tilrådelig om du jobber deltid på nåværende tidspunkt.

Budsjettskjema kan du laste ned her

Betalingsanmerkning

Har du betalingsanmerkning så vil du få avslag på en eventuell lånesøknad. Årsaken til dette, er at du ikke kan betjene nåværende gjeld, og da vil det ikke gi mening å øke gjeldsbyrden. Har du eiendom, så er ikke alt håp ute, men da er det tilrådelig å kun låne mer for å finansiere dyre smålån, forbrukslån, kredittkort og annen kredittgjeld.

En betalingsanmerkning forsvinner med en gang utestående gjeld er innfridd. Prosessen mot en betalingsanmerkning tar tid, og er ikke noe som skjer over natten. Du vil få flere purringer og inkassokrav. Før du kommer så langt. Er du i en situasjon hvor du er nær å få en betalingsanmerkning, så er det lurt å få styr på økonomien, fordi da har du en større mulighet til å få refinansiert gjelde (hvis dette er økonomisk forsvarlig), og det vil på sikt gi deg større råderom i hverdagen. Men dette forutsetter mange faktorer, som faktiske utgifter på lån, størrelse på lån, hvor mange lån og kredittkort du har, renter osv.

Øke inntekten

Har du muligheten, vil en økning av inntekten hjelpe deg. Det kan være du slipper å låne penger, om du kan øke inntekten og kan sette av noen kroner på en sparekonto hver måned. Dette avhenger av hvor presserende lånebehovet er, men hvis du allerede har fått avslag, så må du uansett ta noen grep i forhold til økonomien.

Har du allerede en jobb, så kan du høre om muligheten for å jobbe overtid, få en større stillingsbrøk eller kanskje en forfremmelse. Muligheten her mange. En weekendjobb eller annen ekstraarbeid er også en løsning.

Kredittsjekk deg selv

Du kan kredittsjekke deg selv, for å se hvilken score du får og hvilke opplysninger som spiller inn. I tillegg, er det tilrådelig å sjekke gjeldsregisteret, om du ikke har oversikt over hvilken gjeld/kreditt, du har stående ved de ulike kredittselskapene. Det er nemlig ikke uvanlig å ha flere lån, fordi en gjennomsnittlig nordmann har gjerne flere kredittkort eller forbrukslån.

Med en kredittsjekk (og sjekk av gjeldsregisteret) vil du få et overordnet overblikk. Du kredittsjekker deg selv ved alle kredittopplysningsbyråer – i hvert fall de største, som er de kredittselskapene ofte benytter.

Sjekk deg i gjeldsregisteret her

Kontakt banken

Det skader ingen om du kontakter banken du søkte lån ved, for å få en avklaring. Det er ikke alle som vil gi deg et klart svar, men du kan prøve. Dette punktet er nok mest relevant, om selv føler du har en sunn økonomi, og ikke helt forstår hvorfor du fikk avslag. Det kan være så simpelt, som at det ønskede lånebeløp var for høyt.

Uansett, så vil du bare tjene på å få et overblikk over din egen økonomiske situasjon, og for mange kan det være en realitetssjekk å få et avslag på en lånesøknad. Selv om du selv tror du har full kontroll på økonomien, så er det ikke sikkert det er tilfellet i øynene til utlånsbankene, og dette er et faresignal du eventuelt skal ta seriøst.

Send inn søknad på nytt

Når du har identifisert problemet og løst det, er det alltids mulig å sende inn en ny lånesøknad. Vurder selv, om det fremdeles er nødvendig. Det kan være behovet ikke er der lengre. Har du behov for refinansiering, så er dette noe som kan løse langsiktige gjeldsproblemer, men det krever også selvdisiplin fra din side. Har du store problemer med gjeld, kreditt og hva det enn er, så er det helt gratis å oppsøke gjeldsrådgivning fra din kommune. Her kan du få hjelp til å løse eventuelle gjeldsproblemer.

Selv om du fikk avslag på et lån, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke får lånet innvilget et annet sted – men gjør opp med deg selv om du har et behov og om du kan leve med gjeldsbyrden de neste 5 årene.