Lån Penger med Forbrukslån

Lån gjennom forbrukslån er en populær kilde til uforpliktende lån, fordi denne typen lån er usikret, og kravene til utbetaling er annerledes enn ved andre typer lån. Det er nesten aldri noen andre spørsmål til hva pengene skal brukes til (det er typisk kun ved enkelte forbrukslån til bil, båt, MC osv., at forbrukslån krever en viss dokumentasjon til formål og egenkapital).

Det er både fordeler og ulemper med forbrukslån, men det er ingen tvil om, at dette er en type lån som mange har et behov for. Av den grunn, har vi samlet et godt utvalg, av hva som er på markedet, som du enkelt kan sammenligne.

Med vår tjeneste, kan du finne de beste rentene og betingelser på lånet ditt. Og siden du er på denne nettsiden, er det nok fordi du er ute etter et forbrukslån eller kredittkort, og da kan du like gjerne finne det billigste alternativet. Du kan lese mer om kredittkort på nettsiden beste-kredittkort.no, som har gode tips til å finne lave renter osv.

Det er mange lån på markedet og konkurransen er dermed hard, noe som betyr du kan spare en del penger på å søke lån flere steder, og velge det lånet som gir størst besparelser. Noen få prosentpoeng kan alene spare deg for mange penger (avhengig av størrelsen på lånet selvfølgelig), og sammen med lavere termingebyrer, opprettelsesgebyrer osv., kan det bli en betydningsfull sum, til slutt, i løpet av hele lånets levetid. Du kan spare penger på mye, som strømpriser, refinansiering, omstrukturering av boliglånet osv., og dette er et tankesett du bør ha med deg når du søker lån også.

Fordeler med lån

De klare fordelene med et lån, som forbrukslån, er selvfølgelig at det er et usikret lån, noe som betyr det ikke er noen heftelser for hva du kan bruke pengene på, og du kan få lån på dagen. Pengene er typisk på konto etter kort tid, uten at du skal forklare hva pengene skal brukes på, som en gjerne må ved andre typer lån, som boliglån, billån eller bedriftslån. Det er også muligheter for avdragsfrihet ved noen utlånere, som gjør du kan bruke pengene til det formålet du vil, og kan utsette nedbetalingen.

Og det skal sies, at hvis du virkelig er virkelig flink med å nedbetale forbrukslånet (ikke gå i luksusfella), er det faktisk ikke de helt store kostnadene. Alt er selvfølgelig relativt, men i forhold til behov og kostnaden for å få dekket behovet, er forbrukslån faktisk et godt alternativ, Det er fordi denne typen lån gir mange muligheten til å få tilgang til penger, som ikke hadde hatt det ellers, fordi de ikke har noe å «sette i pant» eller sikre lånet med.

Ulemper med lån

Det er en del momenter som kan oppfattes som ulemper med lån, noe som spesielt er aktuelt om du ikke er flink til å betale for deg eller låner over evne. Aller først, kan vi nevne rentene, som er forholdsvis høye i forhold til f.eks. boliglån.

Men årsaken til dette, er faktisk veldig enkel. – det er nemlig ikke noe som sikrer lånet. Det betyr, at den utlåneren/banken, som låner deg penger, ikke har noe fysisk å inndrive, om du skulle misligholde lånet.

For å dekke inn for den risikoen, er utlånsbankene nødt til å ha høyere renter, fordi det er rett og slett mange som låner over evne eller ikke betaler tilbake pengene de har lånet. Det er ikke helt ulikt forsikringer, hvor «alle andre» skal betale for svindel eller andre omstendigheter, som gjør en forsikring skal betales ut. Hvis ingen hadde hatt et forsikringskrav så ville forsikringer være tilnærmet gratis.

Få mindre utgifter

Utover dette, er forbrukslån dessverre ofte en kilde til en nedadgående spiral, hvor det lånes mer og mer, for å betjene flere lån og kreditter. Derfor, vil vi anbefale personer i denne situasjonen, på det sterkeste, å kun låne mer penger om det er for å få mindre utgifter hver måned – noe som absolutt er mulig med refinansiering.

Heldigvis for enkeltpersoner, er det kommet strengere utlånsregler, som gir mer ansvar til utlåner, i stedet for å ha alt for mye tillit til at enkeltpersoner klarer å ta disse vurderingene selv.

Krav til å låne

Ja, det er krav til å låne. De aller fleste utlånsbanker følger samme oppskrift, som vi lister opp her, og det er mer enn ofte et lovkrav, men også for at utlånsbankene har ulike måter å beregne risiko på. Du kan uansett alltid ta en telefon, eller sende mail/chat-forespørsel, til den aktuelle banken, for å få mer klarhet i hva de ulike kravene innebærer og hvor strengt de håndheves.

Betalingsanmerkning

Alle banker vil forholde seg til om du har en betalingsanmerkning eller ikke, fordi det gir en god pekepinn på hvor god betaler du er. Når det er sagt, er det enkelte utlånsbanker som vil låne deg penger, men da skal du sikre lånet i eiendom, i form av en bolig, leilighet osv., så denne typen lån vil vi ikke sette søkelys på her.

Kort fortalt: Hvis du vil ha forbrukslån med betalingsanmerkning så vi du ikke få dette innvilget.

Alder

Det er en del ulike krav til minimumsalder, som kan rangere fra 18-23 typisk, men det er motsatt ingen krav til maksimumsalder (da er det ofte markert som maks 99 år). Denne alderen regnes uansett for alderen du har på tidspunktet du søker lånet. Du vil nok ofte oppleve, at rentene du blir tilbudt er noe høyere jo yngre du er, fordi risikoen for mislighold er høyere – statistisk sett.

Låne med BankID

Har du BankID (som de aller fleste har) vil det forenkle hele prosessen for deg betraktelig. BankID er nemlig er redskap til å elektronisk identifisere deg selv, både til det offentlige og det private, og er likeverdig som om du skulle ha fysisk skrevet under på eventuelle lånesøknader, lånedokumenter osv., så har du BankID vil selve søknadsprosessen gå mye rasere, fordi du slipper å vente på posten.

Du slipper å vente på lånedokumenter som sendes til deg, for så å godkjenne at opplysninger kan innhentes, lånedokumenter fysisk underskrives, og godkjennes av banken igjen – det er my korrespondanse.

Faktisk tar det alt fra sekunder til få minutter, om du søker på lån, på nett, før du får svar på søknaden din, ved de aller fleste utlånsbanker.

Det er ikke dermed sagt, du ikke kan låne på «gammelmåten», men det er mer tidkrevende. Uansett, så er sannsynligheten veldig stor for at du har BankID. Over 4 millioner personer av Norges befolkning har BankID.

Statsborgerskap/bostedsadresse

Hvor du er fra, har ikke så mye å si for de aller fleste utlånsbanker (forhåpentligvis). Det som derimot har mye å si, er hvor du bor. Det er fordi ar banken vil vite hvor du betaler skatt (og hvor du da får lønnen din fra), så de eventuelt kan kjøre en inkassosak på deg og kreve inn pengene gjennom lønnen din.

Derfor, er det krav om at du skal ha bostedsadresse i Norge, eller i hvert fall, at du kan dokumentere du skatter til Norge.

Her kommer også «tilhørigheten» til Norge i spill. Om du har statsborgerskap fra et annet land enn Norge, og ikke kan vise til at du har bodd her i mer enn ett skatteår, er dette et moment som kan bety avslag på lånesøknaden. Ellers, er ikke dette noe de aller fleste tenker på.

Inntekt

Inntekt er nok det punktet som har mest å si hvor hvilken rente du får på lånet du vil ha, og hvor mye du får lov til å låne. Inntekt alene har ikke så mye å si, fordi det hjelper ikke om du tjener aldri så mye, om du har i tillegg har mye i gjeld. Men om du stort sett er gjeldfri, vil du selvfølgelig få lov til å låne alt du vil, om du har inntekten til å forsvare det.

For å dokumentere inntekten din, vil det ofte være nødvendig å sende inn lønnslipper for de siste tre måneder og skatteoppgjøret. Dette gjør bankene for å se hvor mye du har hatt i inntekt jevnt over, og at du ikke har for mye gjeld.

Med gjeldsregisteret er ikke ligningspapirene nødvendige for å vise gjeldsgrad, men det vil i det minste vise det totale bildet. Det er flere utlånere som fremdeles krever dokumentasjon på skatteoppgjøret –det er helt avhengig av hvem du vil låne fra.

Typisk vil du se, at 200.000, 230.000 eller noe i den gaten, er minste inntektskrav for å bli vurdert i søknaden din.

Gjeld

Gjeldsgrad har veldig mye å si for en eventuell lånesøknad. Hvor mye usikret gjeld du har, er nå blitt lett tilgjengelig for utlånsbanken gjennom gjeldsregisteret. Årsaken til dette er veldig enkel: Har du mye i gjeld, så er det tilrådelig å heller få fikset opp de kortsiktige problemene, i stedet for å ta opp mer gjeld.

Det er dessverre mange eksempler på, at enkeltpersoner har fått ødelagt livene sine på grunn av gjeld, må gå gjennom gjeldsordninger, og ultimativt la den økonomiske friheten stå på vent.

Du kan selv sjekke hvor mye gjeld du har gjennom, de nasjonalt godkjente, gjeldsregsistrene.

Nå er det mye fokus på gjeldsgrad. Men det er fordi dette punktet kun er relevant for personer med mye gjeld. Har du ingen gjeld, så vil du antageligvis ikke ha noen problemer med å få innvilget lån, om du har stor nok inntekt.

Har du mye gjeld, er det kun refinansiering som er tilrådelig. Med en refinansiering kan du spare tusenvis av kroner årlig (avhengig av lånebehov), ved å samle alle, eventuelle, kredittkort og forbrukslån, under en og samme paraply. Da slipper du for en del termingebyr, og vil typisk få lavere renter – samlet sett.

Lån – Hva skal du se etter?

Når du sammenligner lån, er det en del ting du bør ta i betraktning. Følgende punkter har alt å si for hvor hva du forplikter deg til å betale, hvor lenge, og hvem du skylder penger:

Renter

Det skilles mellom nominell rente og effektiv rente. Nominell rente, er den renten du i prinsippet skal betale. Nominell rente er litt misvisende, fordi mange ser på nominell rente som den faktiske kostnaden med lånet. Det er feil. Skal du se hva lånet faktisk vil koste deg, over tid, er det den effektive rente som betyr noe.

Den effektive renten tar er et uttrykk for hva et hypotetisk lån vil koste deg med alle gebyrer inkludert.

Det er derfor vi vil anbefale deg å søke flere steder, fordi på denne måten kan du få en viss formening om hva markedet kan gi deg av tilbud. Selv om en bank tilbyr en forholdsvis lav rente, men kanskje høyere gebyrer, er det ikke dermed sagt det er det billigste lånet. Utlånsbankene kan være utspekulerte den veien. Så vær obs på hva markedet har å tilby.

Termingebyr

Termingebyr er hva du betaler per «termin». Med dette menes hva du skal betale i administrative kostnader, papirgebyrer osv. løpende, for hver gang du skal betale inn avdrag (pluss renter) på lånet. En termin er alltid hver måned når du skal låne penger. Noen banker kaller det også «månedsgebyr».

Selv om termingebyret er et forholdsvis lavt beløp (f.eks. 39 kroner), så vil dette bli en del kroner over mange år. Termingebyrer er heller ikke noe som er like godt regulert, så dette kan endres med forvarsel – selv om det vanligvis ikke skjer.

Etableringsgebyr/opprettelsesgebyr

Dette punktet er viktig. Etableringsgebyr er hva du skal betale av «administrative kostnader», for at lånet blir vurdert og behandlet. Noe som ikke er overraskende, all den tid det kreves personell til å opprettholde teknologien eller manuelt vurdere en lånesøknad.

Årsaken til at dette punktet er viktig, er at hvis du underskriver et lån og får det utbetalt, så har du muligheten til å angre deg, i henhold til Lov om kjøp gjennom telekommunikasjon, men du blir uansett trukket for etableringsgebyret. Dette beløpet kan være forholdsvis høyt eller lavt, alt etter hvor mye du vil låne, men ligger typisk rundt tusenlappen.

Et etableringsgebyr (eller opprettelsesgebyr, alt etter hvem du låner fra) vil uansett bare være et engangsbeløp. I de fleste tilfeller blir dette gebyret trukket fra utbetalingsbeløpet, men noen ganger blir det bakt inn i nedbetalingen – så vær obs på det.

Du kan lese mer om angrefrist under punktet «hva skjer etterpå?».

Kredittsjekk

Uansett hvilken økonomi du har, alder, statsborgerskap, årsinntekt, gjeld og andre forhold som spiller inn, så vil du mest sannsnyling bli kredittsjekket. En kredittsjekk utføres av et lisensiert kredittopplysningsbyrå, som Experian og Creditsafe. Her vil du bli vurdert etter en såkalt «score», som sier noe om hvor sannsnylig det er, at du blir en dårlig betaler. Det er ulikt hvordan de respektive byråene vil vurdere, og hvordan de utformer det endelige resultatet, i form av en skala eller annet.

Hvem du låner fra

Det kan virke ukomfortabelt å forplikte seg til lån fra ukjente banker, som du aldri har hatt et forhold til, eller hørt om, men disse bankene er heldigvis underlagt norsk lov.

Selv om en utlånsbank har et navn du ikke er godt kjent med, så kan du alltid være trygg på, at disse bankene i hvert fall, er underlagt strengt tilsyn og faktisk har et ansvar ovenfor deg som låntaker.

Vi lever i en globalisert verden, hvor det gjerne er utenlandske eiere osv., men det har ingenting å si for deg som låner i Norge. For å kunne låne ut penger i Norge (og være underlagt norsk lov i forhold til betalingsforpliktelser), så skal utlånsbanken ha en godkjennelse fra finanstilsynet. Det skal merkes, at disse betalingsforpliktelsene vil gjelde utenfor de norske grenser – spesielt i EØS.

Nedbetalingstid

Nedbetalingstid, er hvor lenge du skal være forpliktet til å betale ned lånet ditt. Du vil få en nedbetalingsplan i klartekst, som viser hvor mye du skal betale hver måned. En nedbetalingsplan vil vise hvor mye som er avdrag, og hvor mye som er renter og gebyrer, for hver måned inntil lånet er betalt ut.

Vi kan bare si her og nå, at hvis du vil ha et billigere lån, er du nødt til å holde nedbetalingstiden så lav som mulig.

På den andre siden, er det viktig du har en nedbetalingstid som du har råd til å overholde. Hvis ikke, så vil lånet bli betraktet som misligholdt og vil etter hvert (når du har misligholdt lenge nok) gå til inkasso. Mange banker er flinke til å gi spillerom, så hvis du kommer i en situasjon hvor du ikke kan overholde betalingsforpliktelsene dine, er det tilrådelig å kontakte utlåner så raskt som mulig.

Avdragsfrihet?

Avdragsfrihet er en mulighet ved noen utlånere. Dette betyr, at du kan utsette nedbetalingen i et antall måneder, før betalingsforpliktelsene dine faller som normalt. Du kan noen ganger få den utsettelsen sammen med lånet, eller du kan få en utsettelse/avdragsfrihet i en periode ved behov. Sjekk betingelsene for lånet eller snakk med utlåner.

Avdragsfrihet i en periode kan være gunstig av flere årsaker. Men du skal være oppmerksom på, at renter løper som vanlig, om du ikke betaler inn dette i henhold ti en eventuell avtale om avdragsfrihet.

Medlåner/kausjonist

Har du muligheten til å ha noen andre til å kausjonere for deg (i Danmark er det rene kredittselskaper med såkalt lån med kautionist), så vil du ha en stor mulighet til å få innvilget et lån. Avhengig av aktiver til medlåner, er det mulig å låne mer penger, enn du egentlig ville ha fått låne, eller at du i det hele tatt får låne. Dette innebærer også, at du har et stort ansvar for å overholde dine betalingsforpliktelser.

Det er en sosial risiko ved denne type lån, men er absolutt en mulighet, om du er flink til å nedbetale, fordi du kan på denne måten forhandle ned renten.

Utbetaling – er forbrukslån raske penger?

Ja, forbrukslån er et raskt lån, fordi hvis du bruker BankID, er selve låneprosessen veldig kjapp. Det tar normalt minutter å få innvilget et lån, som innebærer mindre beløp, og et par dager (maksimalt) ved større beløp.

Er du ute etter et raskt, uforpliktende lån, er forbrukslån nesten det eneste alternativet. Du kan også få et kredittkort, men da får du ikke pengene på konto like raskt. Ved å mene, at forbrukslån er en type lån med raskest utbetaling, så er det med utgangspunkt, at du ikke har muligheten til å låne med sikkerhet. Hvis det er tilfellet, vil det ofte være billigere å kontakte en ordinær bank og forklare situasjonen. Men selv i dette tilfellet, vil nok utbetalingen av lånet ta lengre tid enn ved forbrukslån.

Du skal lete lenge etter et lån som raskere utbetaling enn forbrukslån.

Hva skjer etterpå?

Når du tar opp et lån, så skal du underskrive lånesøknad og eventuelt lånedokumenter, som forplikter deg til en låneavtale. Etter en viss tid (oftest 1 dag eller 2) vil du få pengen utbetalt på konto, og du står helt fritt til å disponere pengene som du vil. En låneavtale innebærer, at du skal nedbetale lånet med en viss sum hver måned, som inkluderer termingebyr, renter og avdrag. Hvor mye, og hvor lang tid, avhenger av hva du selv har valgt å underskrive på.

Det er en god ide å sette deg inn i forpliktelser og hva en låneavtale innebærer.

Angrefrist

Angrer du på lånet, så har du rett til å oppheve avtalen i løpet av 14 dager. Dette er også noe du vil bli opplyst om, når du underskriver en eventuell låneavtale.

Du kan lese mer om dine rettigheter her.

Hvorfor låne penger?

Forbrukslån gir deg en unik mulighet til å låne penger raskt, uten forpliktelser, og penger på konto når du har behov for det. Selv om forbrukslån kan være en ulempe for noen, som ikke klarer å oppfylle låneforpliktelsene, er denne typen lån gunstig for de aller fleste. Men det forutsetter, at du er helt klar over hva det innebærer av utgifter og forpliktelser, i hele lånets løpetid.

Innledningsvis så skrev vi, at et forbrukslån ikke behøver å «koste skjorta». Vel, du kan bare se på dette låneeksemplet fra Bank Norwegian: «Effektiv rente 16,5%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 950, kostnad 16.682. Totalt: 116.682. Løpetid 1-5 år. Maks. effektiv rente 37,62%.», hvor det tross alt ikke koster mer enn 16.000 kroner å låne 100.000 kroner over 2 år. Har du virkelig behov for penger, så er kostnaden relativt lav.

Og det er nettopp muligheten til å låne uforpliktende penger, til den kostnaden det er, som er den store fordelen med forbrukslån.

Hvordan unngår jeg «luksusfella» når jeg låner penger?

For å unngå «luksusfellen», er et lurt å være seg bevisst om hva det det innebærer for deg å låne. Selv om du har et akutt behov for penger her og nå, er et forbrukslån et kortsiktig alternativ. Hvis du har en YOLO innstilling her og nå, men endrer innstilling om et par år, så skal du allikevel betale for det i det antall år du har forpliktet deg til. Et lån er ofte en langvarig forpliktelse. Derfor, er det viktig du kun låner beløp du kan leve med. I det minste lag deg et budsjett, som gir deg et overblikk over hvilke utgifter du har kortsiktig og langsiktig.

Ved å ha en sunn økonomi, kan du unngå de mest presserende situasjoner. Følg rådene til forbrukereksperter, eller andre, så du kan gjøre de mest elementære stegene for å unngå «luksusfella».

Det er de færreste som kan gå gjennom livet uten å låne, men sørg bare for, at lånet ikke blir en unødvendig merbelastning. Det er ingen som vil dømme deg i finansverden, om du låner et par hundre tusen til en backpacker-tur i Sør-Øst-Asia. Finansverden ser bare på deg som et tall. Det er kun deg selv som skal betale den regningen. Derfor, følg noen enkle sparetips hvis du har muligheten til å vente med å låne – det er den mest fornuftige måten å skaffe penger på.

På den andre siden, kan forbrukslån gi deg muligheten til å få en opplevelse, eller eie noe, du ellers ville ha brukt lengre tid på å spare opp til – og da var kanskje muligheten over?

Det er ingenting galt med forbrukslån i teorien– alt hviler på deg selv og din egen sunne fornuft.

Hvem er dere?

Lån Penger er en sammenligningstjeneste, som tar sikte på å gi deg muligheten til å sammenligne et utvalg av forbrukslån (og lignende/relaterte produkter) på markedet. Vi vil bli veldig glade, om du klarer å spare noen penger på vår tjeneste, fordi det er ikke så mye som skal til. Gjennom å sammenligne lån på vår nettside, kan du spare penger, som du kanskje ellers ikke ville ha muligheten til.

Når det er nevnt, så skal også understrekes, at vi tjener penger på om du låner gjennom en av våre samarbeidspartnere. Men det er vi nødt til for å kunne finansiere videre opprettholdelse av vår tjeneste. Utover det, så er vi helt uavhengige og våre meninger står vi selv for.

Hva med min personlige informasjon?

Vi samler ikke personlig informasjon om deg. Det eneste vi får av informasjon ved at du befinner deg på denne siden, er universelle opplysninger, som hvilket operativsystem du bruker, nettleser, kjønn, og hvilken by du befinner deg i. Dette er universelle parametere som vi samler inn gjennom Google Analytics, og våre samarbeidspartnere.

Vi samler ikke inn personlige opplysninger som personnummer, navn osv., om du ikke eksplisitt har godkjent det. Når du låner penger gjennom en av våre samarbeidspartnere vil du nødvendigvis dele personlig informasjon, Dette er noe du vil dele med utlåner, som krever elektronisk identifikasjon, og ikke noe som deles med oss.

Norske Lån

Forbrukslån er for deg som vil ha en mindre eller større sum utbetalt, til et eller annet formål. Du har økonomi til å betjene en større gjeld på kort sikt og har, av en eller annen grunn, ikke valgt å ta opp et lån hos din vanlige bankforbindelse. Sender du inn en søknad nå får du svar i løpet av forholdsvis kort tid

Et forbrukslån har som regel en høyere rente, enn du vil oppleve i en ordinær bank, men det er prisen å betale for et usikret lån. Kredittbanker tar som regel en høyere risiko med usikret lån og dette skal dekkes inn med rentene.

Men, du kan finne noen forbrukslån som har en relativt lav rente, og hvis du kan vise til en god og stabil økonomi, er det gode muligheter for å få senket renten. Et godt tips til en bedre rente, er å legge inn flere søknader samtidig, slik at du kan velge det lånet som passer best for deg.

De ulike kredittselskapene opererer med forskjellige renter og maks utlånsbeløp. Du kan sammenligne de ulike forbrukslånene i feeden ovenfor. Du bør se på priseksemplene, fordi da er den effektive renten bakt inn i hele regnestykket. Den effektive renten viser deg hvor mye du betaler i faktisk rente, når alle utgifter som termingebyrer og andre utgifter er tatt med i beregningen. Du får også listet opp hvor mye du kan låne og de ulike kravene kredittselskapene har.

Lån uten sikkerhet

Forbrukslån uten sikkerhet, er et unikt produkt på markedet. Selv om denne låneformen gjerne går under andre navn, er fellesnevner, at det er et lån hvor du ikke skal stille noe i pant eller sikkerhet for de lånte pengene. Av den grunn, er bankene forsiktige med hvem de låner ut penger til. Nedenfor kan du lese om de enkelte kravene. Hvilke krav som stilles variere fra bank til bank, men i hovedregel skal du oppfylle minstekravene for at lånesøknaden din skal bli vurdert.

Beste forbrukslån

Hva som er beste forbrukslån, er selvfølgelig individuelt, og kan gjerne måles mot din hverdagsøkonomi generelt, renter, avdrag og terminbeløp. I jakten på det beste forbrukslånet, kan det være fornuftig å sammenligne ulike tilbud. Selv om alle alternativene du finner på denne siden, ikke er representativt for hele markedet, er det nok av alternativer å velge mellom. Du kan egentlig regne med, at de rentene som er forespeilet her på siden, på mange måter, er det du kan forvente av lånemarkedet ellers.

Det første du bør gjøre, er å kartlegge hvilket behov du har, for så å sende inn lånesøknader flere steder. Av ulike årsaker, er det ikke sikkert du får tilbud om å låne penger alle steder du søker. Det kan være du ikke oppfyller de kravene, den enkelte långiver har, eller du rett og slett forsøker å låne over evne.

Uansett hvilket utgangspunkt du har, så er det de totale kostnadene som bør være det første kriteriet du har for hva som er det beste forbrukslånet for akkurat deg. Og det kan være snakk om store beløp i forskjell, alt etter hvilket tilbud du får på ditt neste lån.

Hva du skal låne penger til, kan også være en faktor, fordi det kan være store forskjeller på renten du får tilbudt, hvis du skal låne mindre beløp, i forhold til større beløp, og hvor stort spillerom du har i økonomien. Hvor god økonomi du har ellers, er en viktig faktor, fordi det sier mye om hvor stor risiko banken tar ved å låne deg penger.

Ulike typer lån

Det er flere ulike typer forbrukslån, som kan kategoriseres etter hva du skal låne penger til, hvor mye du skal låne og hvilken risiko utlåner har ved å låne deg penger.

De ulike produktene på markedet har ofte gjenkjennelige navn, som gir en pekepinn på hva formålet ditt med pengene skal være. Ved å kjøpe, for eksempel en båt, kan du få en lavere rente, enn hvis forbrukslånet skal gå til rent forbruk, som en ferie, shopping eller ny TV. Da er det gjerne et krav til egenandel, men det behøver ikke å være det. De ulike bankene (eller långivere) har ulik praksis, så det kan lønne seg å sjekke ut hva den enkelte kan tilby deg.

Uansett hvilken type forbrukslån du er ute etter, så er i praksis alle produktene lån uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet, er en type lån som innebærer en stor risiko for långiver, fordi det ikke er en fysisk gjenstand (med kjennenummer) som lånet kan knyttes til. Dette kan du for eksempel sammenligne med et regulært billån eller et boliglån, hvor banken har pant i det respektive låneformål, inntil gjelden er betalt fullt og helt. Derfor, kan du normalt oppleve en høyere rente på usikrede lån. Det behøver ikke å være negativt, fordi mange kan ha fordeler med å ha muligheten til å låne penger uten sikkerhet.