Boliglån

Boliglån er en type lån som du kan få til eiendom, som leilighet, hus, rekkehus, fast eiendom osv. Med et boliglån kan du finansiere kjøp av ny bolig eller til å forbedre din nåværende bolig.

Boliglån har vært i eksistens i nesten 1000 år, så det er ikke et nytt begrep. Millioner på millioner har harr muligheten til å finansiere kjøp av eget hjem på denne måten. Selv om du ikke har 2 millioner i banken, kan du fremdeles kjøpe en bolig til en verdi av 2 millioner, noe som gjør denne typen lån et av de mest ettertraktede, og kanskje også mest fornuftige, siden du vil få glede av å bo i din egen bolig og ikke betaler til andre for å bo der du bor. Selv om du skal betale en rente til banken for å få lånet, er avdragene noe som kommer deg selv til gode.

Boliglånets historie

Boliglånet, som vi kjenner det i dag, er ca 100 år gammelt, men selve konseptet har vært kjent i minst 1000 år. Lov-dokumenter fra de Britiske Øyer, beskriver hvordan utlåner og låntaker er beskyttet av loven. På engelsk oversettes boliglån til «Mortgage», som igjen har sitt opphav i Latin for «dødsløfte» eller «plikt til døden». Det er vel også beskrivende for boliglån i dag? – Nei, kanskje ikke helt allikevel, fordi det betyr egentlig bare, at lånet ble innfridd med en gang det ble betalt.

Boliglån i dag

Men det som er det samme i dag, som det var før, er at et boliglån gjør det mulig for alle og enhver å finansiere et boligkjøp. Uten likvid kapital, er det umulig for den gjengse borger å anskaffe seg en bolig. Men med et boliglån, blir det straks mulig, og det er derfor mange nileser hver gang det er noen nyheter om boligpriser, høy- og lavkonjunktur (alle forhold som påvirker priser, avbetalinger) osv., fordi det er noe som angår de fleste av oss, på et eller annet tidspunkt i livet.

Gjennom dyrekjøpte erfaringer, innenlands og utenlands, er boliglån regulert av lover og regler, som skal beskytte den enkelte samt. Norges økonomi mot store prissvingninger i boligmarkedet. Siden såpass mange er eksponert mot denne typen lån, spiller den også inn på makroøkonomisk nivå.

Boliglån er et sikret lån

Boliglån skiller seg fra, for eksempel, forbrukslån og andre typer usikrede lån, fordi lånet er sikret i selve boligen. Dette betyr at hvis du ikke betaler ned på lånet, har banken muligheten til å selge den for å innfri lånet. Det er mange forhold som spiller inn på den totale prisen, som renter, styringsrenten fra Norges Bank, konkurranse, nedbetalingstid, effektiv rente osv.