Låne penger av långivere

Det er mange långivere i Norge hvor du kan låne penger, enten det er til rent forbruk, en reise til utlandet,  eller kanskje det er en bil du ønsker deg. Mulighetene er mange, og det er ikke alltid like lett å vite hvor du finner beste renter og vilkår. Bankene konkurrerer om kundene med det er ikke alle som er like konkurranse bevisste – gode eksempler på dette er de ordinære bankene. Faktisk, er det ikke uvanlig du kan få bedre rente fra långivere, som går under klassifikasjonen “kredittbanker”. Dette er en type bank som er spesialiserte på forbrukslån, kredittkort og/eller refinansiering. Veldig ofte, kan det så gi mening å benytte seg av såkalte lånemeglere, som finner tilbud for deg.

Sjekk rentene først

Det kanskje viktigste du gjør, når du skal låne penger, er å filtrere ut lån med høye renter. Dette kan du gjøre eksempelvis ved å gå inn på Norgelån.com, hvor du kan finne de beste långivere i Norge, noe som kan gi deg en fordel i jakten på de laveste rentene.

Den effektive renten er nemlig altavgjørende for hvor mye lånet vil koste deg i siste ende. I mange tilfeller vil du tross alt betale ned over flere år. Forholdsvis små justeringer i den effektive renten kan bety hundrelapper og tusener av kroner, avhengig av størrelsen på lånet og andre faktorer. Da betyr plutselig renten mye!

Ulike typer lån

Kjært barn har mange navn heter det – og det er ikke så langt unna sannheten når vi snakker om forbrukslån. Du kan ofte se tilbud som “oppusningslån, “billån uten sikkerhet”, “privatlån” og mange andre navn, men i prinsippet er det ofte det samme produktet. Så lenge det er et lån uten sikkerhet, vil du som oftest se de samme rentene bli tilbudt. Her er ikke billån alltid inkludert, fordi det er mulig å få usikrede lån i dette segmentet så¨lenge du faktisk kjøper en bil – noe som vil gi deg lavere rente forhåpentligvis.

Refinansiering er heller ikke i samme kategori som forbrukslån, fordi dette er en type lån du kan benytte til å betale unna gammel kredittkortgjeld, smålån og andre lån, som du kan samle under en paraply. Dette gjør du kan forlenge nedbetalingstiden til hele 15 år. Med et vanlig forbrukslån (og billån) vil nedbetalingstiden være maksimalt 5 år.

Få noen til å gjøre jobben for deg

Ofte, kan det være lurt å få noen til å gjøre jobben for deg. Det kan vi si, fordi det er en krevende jobb å undersøke mange tilbud på markedet. Såkalte lånemeglere har samarbeid med flere långivere (helt opp til 15-20 banker osv.). Og alt du behøver å gjøre, er å sende inn en enkelt søknad. Dette er ihvertfall et godt alternativ, og ideen bak er disse bankene umiddelbart vil tilby en lavere rente så du sparer penger, fordi bankene vet de konkurrerer mot mange andre banker.

I alle tilfeller, er det viktig du gjør deg opp en egen mening, og du er ikke forpliktet til å låne, før du har signert en eventuell lånekontrakt.