Hva vil nedbetalingstid ha å si for kostnaden?

Når du låner penger, er det definitivt lurt å se på hvor lang nedbetalingstid du skal ha. Ofte, når lengden på lånet skal bestemmes, er det alt for lett å tenke du skal ha rom i økonomien ellers også. dette er selvfølgelig en faktor, og betyr mye for mange, men da er det kanskje ikke så lurt å låne heller, om du må ha lengst mulig nedbetalingstid for å betjene det.

I hovedregel kan vi si, at en kortest mulig nedbetalingstid er å foretrekke. Hvis du planlegger godt, og får nedbetalt lånet raskest mulig, vil det koste deg mindre og du vil slippe den ekstra utgiften, som et lån jo er. Men, jo høyere lån du har, jo mindre sannsynlig er det du vil ha en kort nedbetalingstid, fordi det er heller ikke noe poeng i å leve på en knivsegg, men heller ha rom i økonomien, for uforutsette utgifter osv.

Nedbetalingstid mindre lån

Når du låner mindre beløp, er det ofte du ikke har noe valg. Her er det ofte du må ha en kort nedbetalingstid, noe som spesielt gjelder populære smålån, som Ferratum. Dette er heller ikke et pengelån i tradisjonell forstand, men heller en kassekreditt, hvor lånet beregnes etter x antall måneder selv om det er løpende.

I tilfelle av relativt små beløp (da tenker vi under 10.000 kroner) er det lurt å holde nedbetalingstiden til et minimum. Noen banker har også 12 måneder som et aboslutt minium, noe du skal tenker på når du bestemmer deg for hvilken bank du låner fra.

Nedbetalingstid større lån

Låner du et større beløp, er det ikke sikkert du vil ha mulighet til å forkorte nedbetalingstiden betydelig. Det er fordi det månedlige avdragene kan bli for høye, til at du vil ha en nevneverdig god økonomi ellers. Dette er selvfølgelig helt avhengig av inntekten din, og andre økonomiske forhold, men vi kan si dette: låner du 100.000 kroner med en effektiv rente på 11,06%, i ett (8816 per måned) eller fem år (2151 kroner per måned), vil forskjellen på nedbetalingstid være tusenvis av kroner hver måned.

Da er renten viktigere enn noe annet, fordi denne vil bestemme hvor dyrt lånet vil bli over lengre tid. Eksempelvis, med utgangspunktet i samme lånesum, vil forskjellen mellom 11,06% og 17,48% bety 18.000 kroner i forskjell – over fem år.

Husk å se på de totale kostnadene

Uansett hvor stort eller lite lån du skal ha, er det viktig å se på rentene. Jo lavere rente du kan få, jo bedre – noe som burde være innslysende for de flete.men for de som ikke er så gode på økonomi generelt, er det nok lett å ta første og beste tilbud. Ikke gjør det. Sammenlign tilbud i markedet og gjør deg flid med å se hva du kan forvente. Dette vil du ikke angre på senere, så det er verdt de timene det eventuelt tar.