Ikke la kredittkort føre deg inn i problemer

Nordmenn er mestere i bruk av kort, som betalingsmiddel. Vi betaler oftest med kort, og kortbruken har nå gått så langt at enkelte snakker om å gjøre Norge kontantløst. Foreløpig har vi enda kontanter. Kredittkort er gunstig på mange måter, men ikke om du misbruker det. Bruk gjerne kredittkort, men bruk det smart.

Den uoffisielle svartelista

Det er et økende antall nordmenn, som ender i en økonomisk vanskelig situasjon. Årsakene er mangfoldige, men enden er at de ikke kan betale gjelden og ender med et inkassokrav. Ofte er inkassokravene på grunn av kredittkortgjeld. Når en inkasso er blitt rettskraftig har man en betalingsanmerkning. Betalingsanmerkninger skal slettes når de gjøres opp. Dessverre finnes det likevel registre som har disse registrert. Et dekkende ord for slike registre vil være en svarteliste. Her kan banker og andre se at man tidligere har hatt betalingsproblemer. Det selv om man pr dags dato har gjort opp.

Økende tall – bli en smart kortbruker

Gjeld som er gått til inkasso har økt kraftig de siste årene, og det ser ikke ut til at vi har sett enden på dette. Har du et kredittkort, pass på at du er en smart bruker. Å være en smart kortbruker vil si at man til enhver tid har oversikt over kredittkortgjelden. Samtidig forsøker man å unngå at kreditten står ubetalt over lengre tid. I utgangspunktet burde man ikke bruke mer av kreditten, enn hva man vet man kan betale inn, før den rentefrie perioden er over. Klarer man ikke det bør det være et mål å betale inn så raskt som overhodet mulig. En kreditt med opp mot 25% rente blir veldig dyr om den forrentes over år. Klarer du å gjennomføre en slik bruk av kredittkort, kalles det smart bruk. I tillegg er risikoen for å bli svartelistet lik null.