Faktura

Har du fått en faktura? De aller fleste har et forhold til en faktura, enten den kommer fra det offentlig eller private virksomheter. En faktura kan komme på grunn av kredittkort, forbrukslån, studiegjeld, husleie og egentlig alt som du ikke har betalt for i et POS. Fakturaen er et resultat av en betalingsforpliktelse, som så skal betales inn. Du kan få papirfaktura eller en faktura, men prinsippet er det samme.

En faktura vil typisk inneholde opplysninger om:

  • Kontonummer.
  • hvor mye du skal betale.
  • Restgjeld.
  • Hvem fakturaen gjelder.
  • KID.
  • Hvem som krever betaling.
  • Spesifisering av hva du betaler for.
  • Forfallsdato.

I tillegg kan det stå andre opplysninger, som innloggingsdetaljer, kontaktopplysninger osv.

Betal fakturaen på tiden

En faktura er en regning, som også skal behandles på lik linje med alle andre forpliktelser. Fordi, hvis du ikke betaler regningen vil dette påvirke deg i fremtiden. Hvis fakturaen går ubetalt lenge nok, vil du få purringer, som igjen vil føre til inkasso, om betalingen ikke kommer.

Betaler du alle fakturaer på tiden, er det mye penger å spare, fordi et purregebyr vil typisk ligge på 100 kroner, men dette er uansett lovregulert – du kan ikke få skyhøye purregebyrer. Eventuelle administrasjonsgebyrer kan også foreligge, om fakturaen ikke betales.

Hvis du ikke kan betale fakturaen

Har du ikke mulighet til å betale fakturaen, så er det tilrådelig å kontakte kreditor med det samme. De aller fleste kreditorer vil gi deg et frirom i en angitt periode (så lenge det ikke dreier seg om måneder), inntil du har styr på økonomien igjen. Det kan også være en mulighet å delbetale fakturaen, fordi da betaler du i det minste inn noe.

Det er alltid en god ide å ha en dialog med de du skylder penger. På den måten kan du unngå purregebyr, og i verste fall inkasso og betalingsanmerkning.

Hva gjør du etterpå?

En faktura kan komme elektronisk eller i papirform. Etter at du har betalt fakturaen, kan du legge dette inn i et eventuelt regnskap, for å ha overblikket over betalte og ubetalte regninger. Når fakturaen er betalt så skal du ikke gjøre noe spesielt. Er du forsinket med betalingen, kan det være lurt å si ifra til kreditor, noen ganger, så du slipper å få et purrebrev. Følg med på om du får purrebrev eller inkassokrav, fordi det kan være du allerede har betalt fakturaen.