Dette gjør kredittkort forskjellig fra debetkort

Kredittkort krever for det første mye mer disiplin enn andre korttyper, og grunnen til dette er at du låner penger som må tilbakebetales til et gitt tidspunkt. Dersom det ikke tilbakebetales vil du påføres en rentekostnad som ofte er svært høy, og dette finner man ikke hos andre korttyper. Et kredittkort er ganske enkelt en nøkkel som gir tilgang på kapital man ikke «eier», og dermed har man et ekstra ansvar for ikke å bruke mer penger enn det økonomien maks tåler. Noen ganger kan det være vanskelig å holde tilbake pengebruken, og dette er den største utfordringen ved bruk av kredittkortet.

Kredittkortet har en fastsatt grense

En annen viktig forskjell er at kredittkortet slutter å virke da du når en fastsatt beløpsgrense. Dette stemmer i teorien også med et debetkort dersom man går tom for penger, men kredittkortet er annerledes ettersom du først må betale tilbake pengene for å få tilgang til mer kreditt. Har du et vanlig bankkort kan du ganske enkelt gå til banken for å fylle opp med penger, og kortet vil virke umiddelbart etter transaksjonen er fullført. Her er det også en viktig forskjell ettersom alle kjøp på kreditt gjøres med andre sine penger. Dermed har du ansvar for å betale bank eller finansinstitusjonen de pengene du skylder.

Kredittkort har flere fordeler

En annen viktig forskjell er fordelene som ofte inkluderes. Her har du tilgang på rabatter innen alt fra bensin til klær og reiser. Desto mer du bruker kredittkortet til å handle, desto mer penger kan du spare, og dette er noe du finner med vanlige bankkort. I tillegg vil kredittkort også ofte inneholde ekstra forsikringer som gjelder bl. a ved reiser til utlandet. Disse forsikringene inkluderes kun som en ekstra bonus fra kredittyteren og er ikke lovpålagt i Norge.