Slik beregner du prisen av lånet

Det er mange som ender opp med å søke om lån en gang i livet sitt. Dette er helt normalt og skjer ofte når man skal kjøpe bil, båt eller hus. Noen synes det kan virke skremmende å søke om lån, men det er i utgangspunktet helt ufarlig dersom du er klar over vilkår og pris på lånet.

En god måte å finne ut dette på er med en lånekalkulator, som lar deg beregne hva lånet helt reelt vil koste. De er enkle å bruke og finnes på nett. Her kan du lese mer om hvordan du beregner prisen på lånet ditt.

Bruk en lånekalkulator

Mange långivere har en lånekalkulator på nettsidene deres, som lar deg danne et overblikk over hva et lån helt reelt kommer til å koste. Dette gjør man ved å taste inn informasjon om lånet, og deretter får du en pris presentert. Til å starte med må du skrive inn hvor mye du ønsker å låne, deretter velger du hvor mange terminer du vil ha i løpet av et år. Det er vanlig å velge 12 terminer, da får du et terminbeløp som du betaler en gang i måneden.

Nå kan du velge hvor lang nedbetalingsperiode du ønsker, som har mye å si på hvor mye lånet vil koste. Et lån blir dyrere jo lengre nedbetalingsperiode du har, fordi det blir mer påvirket av renter. Når all informasjonen er tastet inn får du vite alt det du trenger om finansiering av lånet. Da er det lettere å lage et budsjett for tiden fremover, slik at du både har råd til de daglige utgiftene, og bemanne lånet på samme tid.

Hvilket lån skal du velge?

Før du tar opp et lån er det viktig å undersøke mulighetene dine, for å finne ut nettopp hvilket lån du bør velge. Det finnes ulike lån til ulike formål, som alle kommer med sine kriterier. Det sier seg selv at om du skal kjøpe bolig så tar du opp et boliglån, skal du ha en ny bil så er billån midt i blinken og et båtlån, ja det tar du når du skal ha en ny båt.

Men hva hvis du ønsker å låne penger til noe helt annet? Da er det mange som søker om et forbrukslån, fordi du kan bruke det på det du vil, uten å måtte opplyse långiver om dette. Det går også under kategorien “usikkert lån”, som betyr at långiver ikke krever at du stiller eiendeler til sikkerhet. Dette gjør deg til en usikker låntaker, og derfor vil du ofte møte høye renter ved forbrukslån. Dette betyr at det vil bli dyrt i lengden, og som med alle lån, skal man kun ta det dersom man er helt sikker på at man kan bemanne det.

En lånekalkulator er en super måte å beregne hvor mye lånet vil koste, slik at du har bedre peiling på hvilket lån du tar og hvordan din fremtidige, økonomiske situasjon ser ut. Den viktigste reglen med lån er at alt du låner skal betales tilbake, og derfor kommer en slik kalkulator til nytte.