Fordeler og ulemper med forbrukslån

Forbrukslån er populære blant nordmenn, og er noe flere velger å søke om når de trenger litt ekstra penger i hverdagen. Dette er en mulighet som de aller fleste kan benytte seg av, men hva er egentlig et forbrukslån, og hvilke fordeler og ulemper finnes det med forbrukslån?

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er enkelt forklart et lån som brukes til forbruk. Det vil si at du i bunn og grunn kan bruke det til det du måtte ønske, uten at du må informere långiver om hva pengene skal gå til. Dette skiller seg fra andre lån som for eksempel boliglån og billån, der banken krever at du bruker penger til akkurat dette, når du låner penger. Forbrukslån kan med andre ord brukes til utrolig mye, og det flest nordmenn bruker det på er ferier og opplevelser, og oppussing av boliger.

Du kan søke om de beste forbrukslån på nett, og det er viktig at man sjekker ut ulike långivere og typer lån før man søker. Ulike lån kommer nemlig med ulik pris, ettersom renten kan variere. Før du søker om lån, så er det viktig at du er helt sikker på om du har mulighet til å bemanne lånet i etterkant. Derfor er det lurt å sette opp et budsjett med forventet inntekt i tiden fremover og en beregning på hvor mye penger du kan bruke på andre ting enn nedbetaling av lånet.

Fordeler med forbrukslån

Det er flere fordeler med forbrukslån, som også er grunnen til at såpass mange velger å søke om et.

  • Du kan bruke pengene på det du vil, som er smart dersom du har spart opp til ferie, eller har akutte kostnader som må betales.
  • Du slipper å stille eiendeler til sikkerhet hos banken, slik du må med andre lån, og banken har dermed ikke rett til å selge eiendelene dine. Mange mener dette gir mer økonomisk frihet.
  • Du kan låne store summer penger, slik at du kan dekke kostnadene som du hadde planer om å betale. Det gjør det også mulig å dekke akutte kostnader, for eksempel om bilen må på verksted.

Ulemper med forbrukslån

Slik som med så og si alle ting her i verden, så finnes det både fordeler og ulemper med forbrukslån, og nå skal vi se på ulempene.

  • Det er dyrt. Forbrukslån har høye renter ettersom det er et lån uten sikkerhet, og du dermed er en større risiko for långiver. Dette gjør at lånet vil bli dyrere å betale tilbake.
  • Det kan være lett å glemme seg bort. Man bør kun ta opp lån dersom man er sikker på egen økonomi, og vet at man kan betale tilbake gjelden sin. For noen er det lett å glemme at de ikke eier pengene de låner.

Beregning av lån

Før du søker om lån, så kan det være en god ide å beregne lånet først, slik at du vet nøyaktig hvor mye det kommer til å koste deg. Det er nemlig ikke slik at hvis du låner 50 000 kroner, så koster lånet 50 000 kroner, det kommer også renter. Forbrukslån er såkalte usikrede lån, der det ikke er krav om at du skal stille eiendeler til sikkerhet hos långiver. Dette gjør ogås at du er mer risikabel for dem, og derfor er renten gjerne høyere enn med enkelte andre lån.

For å finne ut hvor mye lånet kommer til å koste, så kan du bruke en lånekalkulator. Her har du muligheten til å skrive inn hvor mye penger du ønsker å låne, og regulere hvor lang tid du trenger på å nedbetale. Jo lengre tid du trenger, jo mer blir du påvirket av renta, og jo dyrere blir lånet.