Bli kvitt gjeld på 1,2…5

Har du mye gjeld? Da skal du ikke fortvile, det er mulig å komme ut av den onde spiralen, og ta kontroll over økonomien din igjen. Dette krever du tar noen grep, som kan være inngripende, men som i siste ende vil få deg ut av gjelda. Her har vi listet opp fem punkter, som hjelper deg på vei mot en gjeldfri hverdag. 

1. Få oversikt 

Det aller viktigste du gjør, for å komme ut av dine gjeldsproblemer, er å få oversikt over problemet. Dette kan virke uoverskuelig helt i begynnelsen, men du kommer til å glede deg over at jibben er gjort – når du først har kommet i mål. Skriv ned alle gjeldspostene dine, hvem som krever inne pengene og ta kontakt med inkassoselskap eller kreditor. 

2. Ta kontroll 

Det du behøver, er kontroll over situasjonen. Det får du først, når du vet hvem, hva og hvor du skylder penger. Etter hvert som du snakker med kreditor, vil du også få mer informasjon om muligheten for å inngå en avdragsordning osv. Du kan også vurdere refinansiering, som kan samle all gjeld på ett sted.

3. Overhold forpliktelsene dine 

Når du får i gang eventuelle avdragsordninger, er det viktig du overholder disse. Er det en måned du ikke kan betale, så er det gode muligheter for forståelse. Ta kontakt der du skylder penger, for å gi dem beskjed så tidlig som mulig. Dette gjør, at eventuelle betalingsordninger du har åpå skrift ikke blir sagt opp med det første (du får håpe det i hvert fall). 

4. Senk forbruket 

Når du først har fått kontroll, er det viktig å holde deg flytende en periode. Dette kan du gjøre ved å senke forbruket ditt der det er mulig. Det kan også være du har muligheten til å ta ekstra vakter på jobben eksempelvis, men du skal heller ikke jobbe deg i hjel. Forbered deg på en periode hvor du skal leve magert, men tenk på hvordan livet vil bli uten gjeld

5. Planlegg fremover 

Planlegg fremtiden din uten gjeld. Når gjelden er nedbetalt, vil du ha en mer romslig økonomi, og du kan begynne å leve for fullt igjen. Bruk litt tid på å tenke på hvordan livet ditt vil bli i fremtiden og ha noen drømmer, for å holde deg motivert til å få betlat ned mest mulig av gjelden. 

Gjeld er noe som kan være en stor byrde, men den forsvinner ikke før du gjør noe med den. Hvis bunkene med inkassobrev er en fro stor jobb for deg, er det mulig å ta kontakt med gjeldsrådgivning gjennom kommunen. Disse kan få fullmakter av deg og gjøre noen av stegene for deg. De kan også ta en vurdering av om du kan søke om gjeldsordning, noe som er en siste utvei for mange.