Engelsk fotball – godt forplantet i det norske sportsmiljøet

En ny fotballsesong nærmer seg med stormskritt for Premier League i England. Den engelske toppdivisjonen, som går for å være verdens mest populære sportsliga, er snart klar for å sparke ball igjen. Nordmenn er som kjent ihuga tilhengere av engelsk fotball, og mange kommer til å sitte klistret til TV-en. Noen kommer imidlertid til å oppfylle drømmen om å oppleve en kamp live på stadion i England. 

Engelsk fotball har lange tradisjoner i Norge 

Engelsk fotball har i mange år vært et fast innslag på norske TV-skjermer. Faktisk startet overføringene med Tippekampen på NRK i 1969, så vi har blitt servert engelsk fotball på norske TV-skjermer i over 50 år nå. Populariteten har steget og steget, spesielt nå som tilgjengeligheten har skutt i været etter at internett ble dagligdags. 

I løpet av årene har det også blitt startet mange fanklubber for engelske lag i Norge. Faktisk finnes det supporterklubber for de fleste lagene i de øverste divisjonene i England. Noen har bare et titalls medlemmer, mens de største klubbene, slik som Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea og Tottenham, kan ha flere titusener medlemmer. 

Dette skaper svært god stemning på norske fotballpuber i det langstrakte landet vårt, når de engelske lagene skal spille. Ofte har de lokale supporterklubbene faste puber de ser kampene på. 

Sosiale medier har ført til nye muligheter 

Den enorme populariteten for bruk av sosiale medier, har ført til at fansen nå kan oppleve spillere fra en helt annen side, enn hva som var mulig hvis man går tilbake noen tiår. Nå har de fleste spillerne offisielle kontoer på Instagram, Facebook, Twitter og lignende, der de deler bilder, filmer og tanker om livet sitt som fotballstjerne. 

Samtidig gjør dette at de kan føle fansen tett på, både på godt og vondt. Noen spillere har opplevd den dårlige siden av sosiale medier, mens andre trives med å diskutere med fansen, og gjerne stille opp på spørsmålsrunder, der de svarer på fansens spørsmål, samtidig som de ofte streamer seansen live. 

Fantasy-fotball gir mye entusiasme 

Noe som for alvor har blitt en farsott de siste sesongene, er Premier League Fantasy. Spillet, som går ut på å sette sammen et best mulig lag, basert på budsjettet du får utdelt, har blitt populært blant fotballfans over hele verden. 

Her kan man konkurrere i venneligaer eller i globale ligaer, der målet er at laget skal sanke flest mulig poeng. Poengene sankes blant annet ved at spillerne du har på laget ditt scorer eller gir assists, og at forsvarsspillere holder nullen. Det er opp til hver enkelt hvordan man vil sette sammen laget, så lenge man holder seg innenfor budsjettet. Samtidig er det viktig å tenke langsiktig, da du skal ha et lag som sanker poeng jevnt og trutt gjennom hele sesongen, og ikke bare i en enkelt spillrunde. 

Denne typen fantasy-spill har bredt seg til andre ligaer også, blant annet vår egen Eliteserie. Det er liten tvil om at det har hjulpet på å skape mer blest og interesse rundt fotballigaene.