Tre situasjoner der det kan være lurt å ta opp lån uten sikkerhet

I noen situasjoner kan det være nødvendig og lurt å ta opp et lån uten sikkerhet. Dette kan for eksempel være hvis du plutselig trenger penger til en ny vaskemaskin eller andre uforutsette utgifter. Før du tar opp et slikt lån er det imidlertid svært viktig å være sikker på at du kan betjene det. Ta kun opp lån uten sikkerhet hvis du har fast inntekt og økonomi til å betale det ned. Nedenfor ser vi på ulike situasjoner der det kan være lurt å ta opp lån uten sikkerhet.

  1. Uforutsette utgifter

Det er anbefalt at man alltid har en nødbuffer til uforutsette kostnader. Selv om mange er flinke til å sette av penger på konto, er det ikke alltid like lett å sikre seg mot alle nødsituasjoner. I enkelte tilfeller kan det derfor være en god idé å ta opp et lån. Dette gjelder for eksempel hvis du plutselig får problemer med tennene. Alle vet at en tur til tannlegen kan være en svært kostbar affære, men det kan bli enda dyrere å vente. Det er også vanskelig å klare seg uten hvitevarer som kjøleskap, komfyr og stekeovn, og hvis flere av disse ryker samtidig, kan man måtte ty til et lån. Det er imidlertid viktig å skille mellom det som faktisk er nødvendig og det som ikke er det. Man kan for eksempel klare seg uten en frisørtime, mens et tannlegebesøk bør tas så raskt som mulig. Det går også fint å leve uten TV, men man blir fort ganske hjelpeløs uten kjøleskap.

  1. Samle dyre lån

Det er dyrt å ha mange smålån og kredittkortgjeld, og det kan dessuten være svært vanskelig å få oversikt. Ved å ta opp et lån uten sikkerhet kan man samle all slik gjeld i ett lån, og dermed redusere den månedlige kostnaden. Her er det viktig å være klar over at man ikke blir kvitt gammel gjeld. Målet er å få bedre oversikt og en lavere månedskostnad. Det totale lånebeløpet forblir det samme, men du slipper å betale termingebyrer til mange forskjellige tilbydere, og du kan dessuten sikre deg en bedre rente. I tillegg får du kun én faktura å forholde deg til, noe som gjør det hele mye enklere.

  1. Oppussing

Hvis du har planer om å pusse opp hjemme, er det alltid best å øke boliglånet for å dekke kostnadene. Dette er mulig hvis det har gått litt tid siden du kjøpte boligen og har rukket å betale ned deler av lånet. Det kan også være at boligen har økt i verdi, og da kan en ny verdivurdering gjøre at banken øker lånerammen. Hvis det ikke er mulig å øke lånet, kan det være et alternativ å ta opp et lån uten sikkerhet. Her er det viktig å huske at et oppussingsprosjekt ofte blir dyrere enn planlagt. Det kan derfor være lurt å sette av litt penger først, spesielt hvis det ikke er noe som haster. Hvis det er snakk om et stort oppussingsprosjekt, bør du sørge for å ha en plan for hvordan du skal betjene lånet.