Lønner det seg å søke forbrukslån når man skal kjøpe bil?

Hvis man skal kjøpe bil, så finnes det en del ulike finansieringsløsninger der ute. Og man kan fort gå seg vill i jungelen av banker som ønsker å skaffe seg kunder.

Mange banker som tilbyr forbrukslån er også opptatt av at kunder kan finansiere kjøretøy som MC, bil og båt med usikrede lån. Men hvor smart er egentlig dette? Vil et forbrukslån være en god erstatning for et lån hvor man setter bilen i pant?

Kan forbrukslån være et alternativ hvis jeg ikke får innvilget billån?

Ja, det kan det være.

Allikevel bør du ta bankens svar med en litt grundig analyse av egen økonomi. Det er en grunn til at banken avslår ditt ønske om billån. Mest sannsynlig handler det om at de ikke tror at du kan betjene lånet.

Da må du huske på at forbrukslån faktisk har betydelig høyere renter enn de fleste billån. Med andre ord: hvis du ikke klarer å betjene et billån, så vil du neppe klare å betjene et forbrukslån.

Et usikret lån kan være løsningen, men du er nødt til å være 100 % sikker på at du kan klare å betale ned renter og avdrag hver måned.

Har man større sannsynlighet for å beholde bilen hvis man misligholder et forbrukslån?

På kort sikt: ja.

På lengre sikt: nei.

Hvis du misligholder et billån, så vil banken ganske kjapt si fra at de kommer til å selge bilen din. Det er jo slik det fungerer. Du har satt bilen i “pant” mot at du får en litt lavere rente.

Hvis man misligholder et forbrukslån, så utsetter man problemet. Det er ikke bilen som ryker først. Men du kan regne med at banken vil gå etter alle eiendelene dine samt gi deg tvungen lønnstrekk hvis det går så langt at du pådrar deg betalingsanmerkninger. Og det er ikke noe som anbefales.

Kan det være lurt å bruke et kredittkort?

Nei, det er veldig sjelden lurt å bruke kredittkort for større kjøp. Til tross for at kredittkort har en rentefri periode (ofte på mellom 45 og 60 dager), så er rentene betydelig høyere enn forbrukslån og billån.

Bankene mener altså at man kan bruke kredittkort i situasjoner der man mangler likviditet. Men ikke som et langsiktig lån.

Konklusjon

Forbrukslån er en semi-god løsning hvis du skal skaffe deg en bil. I situasjoner hvor bilen har lav verdi og banken ikke anser bilen som noe særlig å ta pant i, så kan det faktisk være din eneste løsning.

Allikevel kan det lønne seg å se seg om etter alle andre muligheter før man søker om forbrukslån. Det er nemlig svært høye renter på usikrede lån.