Velg alltid å betale i den lokale valutaen

Når du drar på ferie vil det ofte lønne seg å handle inn dyrere varer. Norge er et land med høye kostnader og med høy merverdiavgift og generelle priser vil det nesten alltid lønne seg å handle i utlandet. Det du må være klar over er forskjellen i å betale med lokal valuta og Norske kroner da du bruker kredittkortet. Du kan spare veldig mye penger dersom du betaler med den lokale valutaen, og her vil vi forklare deg hvordan mange utenlandske selgere lurer deg i det du skal betale for varene dine.

Kortterminalen gir ofte to valg

Da du kjøper varer i utlandet er det ikke uvanlig at du får valget mellom å betale enten i lokal valuta eller med norske kroner. Når du betaler med lokal valuta vil banken din nesten alltid ta en avgift på 1,75% for å veksle om de norske kronene på kontoen din til den valutaen som gjelder i stedet hvor du handler varen. Kjøper du varer for kr 1000 vil du derfor ende opp med å betale kr 1017,5 totalt etter at banken har vekslet om. Her har ikke selger noen autoritet til å bestemme kursen du betaler, og alle ekstraavgifter dikteres av din egen bank.

Ikke betal i Norske kroner med kredittkortet

Når du betaler i norske kroner er det den utenlandske selgeren og banken deres som selv bestemmer påslaget for å gjøre om beløpet til den lokale valutaen. Det kan virke fristende å vite prisen i norske kroner slik at du har bedre oversikt, men i nesten alle tilfeller lønner det seg ikke å gjøre det slik. For eksempel kan en selger legge til 6% i vekslingskurs dersom du leier et hus for kr 5 000. Summen du da betaler er kr 5 300, og ligger betydelig høyere enn det ville kostet deg å betale i den lokale valutaen.

Trenger du kredittkort? Sjekk ulike tilbud ved å klikke her.