Slik fungerer cashback da du bruker kredittkortet ditt

Kredittkort gir mer enn kun lån og poeng på flyreiser. Med slike kort følger det også ofte med hva som kalles cashback. Ordet stammer fra det Engelske språket og betyr ganske enkelt «penger tilbake». Ordningen fungerer som en type avslag, ved at kredittkortselskapet gir deg et avslag dersom varen du handler oppfyller visse vilkår. Dette avslag kan sees på den månedlige regningen du mottar fra kredittkortselskapet hvor du vil se summen trukket fra sluttregningen. For eksempel er det ikke uvanlig å se cashback tilbud på drivstoff, hvor kredittkortselskapet gir en rabatt på 2-3% ved kjøp av drivstoff.

Slik fungerer refusjonen

Det er viktig å påpeke at en cashback er en tilbakeføring av penger som gis av kredittkortutstederen og ikke selgeren. Til forskjell fra en rabatt som gis av selger, er dette utelukkende et avslag du får gjennom kredittkortet. Dette betyr også at du ikke får avslaget med en gang du handler, men må vente til betalingsperioden er over. Kjøper du for eksempel dagligvarer med cashback på 2% ved hjelp av kredittkortet, og månedsregningen din er kr 15 000 vil du ende opp med å få et avslag på kr 300. Dette trekkes fra regningen du mottar fra kredittkortselskapet på slutten av betalingsperioden.

Når lønner det seg med cashback?

Det er ikke alltid det lønner seg med cashback ordninger, og alt avhenger av hvor billig kjeden du handler hos er fra før. Et eksempel er når du handler bensin til en pris på kr 15 per liter med cashback på 2%. Dette gir deg en sluttpris per liter på kr 15 x 0,98 = 14,7. Dersom en konkurrerende bensinstasjonkjede selger drivstoffet for kr 14,5 betyr dette at det ikke lønner seg å handle hos den kjeden kredittkortet ditt gir cashback hos. Det gjelder å være obs på disse forskjellene, enda det ofte er mulig å få svart gode avslag med denne ordningen.