Kredittkort og sikkerhet

Kortsvindel har de senere årene bredt om seg over hele verden. Det er såpass omfattende, at man i Norge til og med har fått en egen gruppe innenfor politiet for dette. Nordmenn har blitt svindlet både ved bruk av betalingsterminaler, minibanker og på nett. Svindel opp mot kredittkort er nok kommet for å bli, men heldigvis er «mannen i gata» også blitt mer oppmerksom på dette.

Flere metoder å bli svindlet på

Kortsvindel går som regel ubemerket for seg, og blir først oppdaget en god stund etterpå, spesielt om det er snakk om små beløp. I utlandet er det først og fremst betalingsterminaler en bør være obs på. Det gjelder spesielt terminaler hvor en trekker kortet, at det er magnetstripen på kortet som benyttes for informasjon og betaling. Her finnes feller som falske terminaler og spøkelsesterminaler. Disse leser av og kopierer informasjonen i magnetstripen, såkalt skimming. Informasjonen legges deretter over på helt nye kredittkort. Denne typen terminaler er ikke tilknyttet betalingssystemene direkte. En god regel er å ikke gi kortet fra seg, og handle på steder hvor en har terminaler som benytter chipen i kortet.

Minibanken

Minibanken kan være utsatt for svindel. Det har vi flere eksempler på også i Norge. Panelet på minibanken ser ut som vanlig, men er utstyrt med limbånd i pengeluken eller et helt falskt panel. Er limbånd benyttet vil ikke pengene dine komme ut. De sitter fast til limbåndet. Er det et falskt panel vil ikke kortet komme ut, og samtidig er PIN-koden din til kredittkortet kopiert fra de falske tastene. Når du forlater for å kontakte banken er det fritt frem for svindlerne å hente byttet. En god regel er å ikke forlate, men få hjelp eventuelt over telefon. I tillegg er det alltid smart å sjekke om det finnes deler som er bevegelige på minibanken, for eksempel panelet. Pass også på å bruke kortet fornuftig rent økonomisk!