Sånn finner du det riktige lånet

Det å ta opp et lån er ikke noen liten beslutning, og det å ha realistiske mål, og et budsjett som både har rom for drømmer og en hverdag full av alt det som virkelig betyr noe, er veien frem. Her får du vite litt mer om hvordan du finner frem til det lånet som potensielt er riktig for deg.

Sett opp et budsjett

Noe av det aller første man skal gjøre når man vurderer å ta opp et lån, er å finne ut av om man rent faktisk har råd til å ta opp det lånet man vurderer. Om svaret på dette er ja eller nei, avhenger av noen forskjellige parametere, og det å sette opp et realistisk budsjett er en av de beste måtene man kan gjøre dette på. Men hva innebærer egentlig det? Her får du noen tips.

  • Vær ærlig med deg selv! Det kan godt hende at du tror at du bruker omtrent 3000 kr i måneden på mat, men hva sier nettbanken at du faktisk bruker? Gå igjennom alt du bruker penger på, og finn ut hva du faktisk bruker, og ikke hva du tror du bruker – noen ganger kan det være stor forskjell på disse to tallene.
  • Lag rom for kos og underholdning. Hvis du elsker å kose deg med noe spesielt i helga, gjør plass til det i budsjettet ditt. Eller hvis du liker å gå på kino, vil lære deg å spille poker eller gjøre andre ting som koster penger, så lag plass til det. Et budsjett du kan holde, er det beste budsjettet, så tenk over om det er noe koselig du vil gjøre plass til.
  • Legg så mye som mulig til side til sparing. Dette gjør ikke bare at du har et bede utgangspunkt når du potensielt skal ta opp et lån, det demonstrerer også at du klarer å legge til side penger, som du potensielt kunne bruke til å nedbetale et lån med for eksempel.

Dette er noen av de helt grunnleggende tipsene rundt det å sette opp et budsjett i forbindelse med lån, men hvis du vil lære mer om hvordan du lager budsjett, så les videre her.

Sammenlign forskjellige lån

Det finnes mange forskjellige typer lån der ute, og hvilket lån som potensielt vil være det rette for deg, avhenger av mange forskjellige faktorer. Noe av det aller viktigste for deg, er å huske på å sammenligne de forskjellige lånene, sånn at du kan gjøre en ordentlig vurdering av hva som vil være det rette valget, hvis du ender opp med at du vil ta opp et lån. Kanskje refinansiering av eksisterende lån er det beste valget? Kanskje lån med sikkerhet er best? Eller kanskje et lån uten sikkerhet ender med å være den beste løsningen.

Det vet bare du! Og hvis du er i tvil, trenger råd eller veiledning, så snakk med de rundt deg. Det er mye inspirasjon, og ikke minst mulighet til å snakke igjennom de forskjellige mulighetene med noen som kan oppdage ting du kanskje ikke ser, å hente der.