Bitcoin er en form for digital valuta, og uten at vi skal gå helt inn på det tekniske bak, er det en desentralisert valuta, som raskt (og da mener vi raskt) ble enormt populær. Og mange ble rike på et blunk. Faktisk, er en av Danmarks rikeste en nyrik milliardær på nettopp Bitcoin. Dette har selvfølgelig trukket til seg profesjonelle «minere» (som bruker datakraft til å skape mer Bitcoin) og investorer, men det er fortsatt gode muligheter til å hente avkastning på Bitcoin – det avhenger mye av hvordan den vil stå seg i tiden.
VI kan først som sist, si at en eventuell investering i Bitcoin er et høyrisikoprosjekt. Verdien går opp og ned i bølger, og kan anses som hypervolatil, i hvert fall hvis vi skal sammenligne med andre investeringsobjekter. Vurderer du å investere i denne kryptovalutaen skal du være forberedt på en investering, som er sensitiv for ytre påvirkninger, og det er lett å bli veldig engasjert i alt som skjer markedet. En set-and-forget-investering kan derimot være en strategi, som vil gi mer avkastning på sikt, om du har tro på at Bitcoin vil være den dominerende kryptovalutaen også i fremtiden. Det skal vi komme nærmere inn på.
Har bølgen lagt seg?
Nei. Bitcoin er fremdeles den mest handlede kryptovalutaen. I volum har den en markedsandel på formidable 80%, noe som er enormt mye, når vi ser på hvor mange ulike digitale valutaer, som faktisk eksisterer – 1600! Ja, du leste riktig, det er hele 1600 ulike kryptovalutaer, og alle har kommet de siste 5-7 årene. Vi er fremdeles i et tidlig stadium av den spådde økonomiske revolusjonen, og her er den den sterkeste som kommer til å overleve.
Bitcoin er ansett som en stabil og forholdsvis trygg investering. Det er selvfølgelig isolert sett, fordi sammenlignet med tradisjonelle aksjer og fond, er Bitcoin som investeringsobjekt, forbundet med en forholdsvis høy risiko – men oppsiden kan være enorm. Og det er det gitte potensialet, det har allerede vist seg tidligere, som kan gi skyhøy avkastning.
Investere i bitcoin?
Ja, det er det store spørsmålet. Enkelte punkter skal klaffe, for at Bitcoin skal tåle tidens tann. En av de største ankepunktene, er at å «utvinne” Bitcoin fører til et enormt strømforbruk. Det er heller ikke sikkert Bitcoin klarer å forbli uregulert. Bitcoin er i utgangspunktet desentralisert, og som alle vet er penger makt. Det vil neppe foregå et maktskifte uten kamp, eller at makten forsvinner som den egentlig gjør, om hele verden bruker Bitcoin, i stedet for Amerikanske dollar eller ander valutaer.
Det er ikke så mye som skal til for at det vil lønne seg å kjøpe Bitcoin. Flere og flere butikker tilbyr Bitcoin, og det er stort sett en etablert sannhet denne Bitcoin-bølgen ikke er et luftslott. Det er godt mulig det kommer enda en bølge hvor verdien øker markant, i takt med at det kommer færre og færre Bitcoin i omløp.
Kritikken kan fort bli stum – eller?
La oss ta strømforbruket. For hver node som klarer å utvinne fram en Bitcoin er det 9.999 andre som ikke klarer det. Dette fører til et enormt sløseri med enig, som faktisk går over det totale strømforbruket til en hel nasjon – det kan vel ikke være bæredyktig? Heldigvis, har kloke hoder funnet ut av det er mulig å redusere dette til nesten ingenting. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.
Til sist, er utviklingen til Bitcoin ufattelig spennende, og tiden vil vise om Bitcoin vil stå sentralt i en eventuell revolusjon av det monetære systemet, som vi kjenner det i dag.