Betalingsterminal

Betalingsterminal er en type elektronikk, som kan kommunisere med banker, betalingsmottaker og betalingskort. Med en betalingsterminal kan forbrukere betale i forretninger uten kontanter.

For at en betalingsterminal skal fungere så krever det en PSAM-chip. Dette er en forkortelse for Purchase Security Application Module. Denne chipen er det Nets og enkelte andre mindre leverandører av betalingsterminaler om leverer i Norge. I tillegg til PSAM-chip så er det en del andre sikkerhetsforanstaltninger i en betalingsterminal.

Betalingsterminaler er en viktig del av handelen

Det er vanskelig å forestille seg en hverdag uten betalingsterminaler. Vi ser de over alt, fra den lille cafeen på hjørnet til store supermarkeder. Dette er mulig gjennom et intrabanknettverk vi kjenner som BankAxept og annen elektronisk verifisering ved POS (Point of Sale), som er sikkert og brukervennlig.

Noen kan kanskje huske forløperen til dagen betalingsterminaler – den manuelle avtrykksmaskinen. Her skulle kortet legges sammen med en papirseddel og få avtrykket av kortet på den ved å dra en valse over. Det er en av hovedårsakene til at dagens kredittkort har tydelig fremhevede tall på kortet, selv om noen banker begynner å gå vekk fra dette. I stedet for en PIN-kode skulle papirlappen signeres med en håndsignatur. Det skal ikke så mye fantasi til for å forstå at denne metoden ikke var så sikker.

Elektroniske bankterminaler

Elektroniske bankterminaler ser vi helt tilbake på 70-tallet, men de fikk ikke sin utbredelse før på 90-tallet. Magnetstripen fikk sitt inntog sammen med bankkort fra Visa. Forløperen til dagens system er BBS, som står for Bankenes Betalingssentral. I 2010 slo de seg sammen med PBS og dannet Nets. De står for mesteparten av betalingsterminalene du ser i Norge, og Norden, i dag.

Kontaktløs betaling

Med dagens tråløse samfunn er den naturlige utviklingen at finansielle tjenester også blir trådløs. I tillegg til en del internasjonale aktører, er også Nets og BankAxept på banen med trådløse betalingsløsninger.  Nå kan du i mange tilfeller betale med kontaktløse kort, mobilbetaling, og mobile betalingsterminaler som er knyttet opp mot et nettbrett for eksempel.